Kruche miseczki.
Składniki na kruche ciasto:
40 dkg mąki
2 złótka
20 dkg margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
2 łyżki śmietany
szczypta soli
Wykonanie:
Wyrobić wszystko i rozwałkować,później wyciąć okrągłą foremką.
Wycięte ciasto obłożyć na wysmarowaną (margaryną) zewnętrzną stronę foremki.
Piec 170-180 stopniach,do czasu aż kruche ciasto będzie twardawe i lekko ciemne.
Składniki na masę budyniową :
1 budyń waniliowy z cukrem (może być też śmietankowy/czekoladowy)
3 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki cukru
kostka margaryny
Wykonanie:
0.5 szklanki mleka odlewamy,resztę wlewamy do garnka.
W zimnym mleku rozrabiamy budyń z mąką.
Mleko w garnku słodzimy, Gotujemy budyń.
Po zrobieniu budyniu wstawiamy garnek do miski z zimną wodą do ostygnięcia.
(Nie zapomnieć wymieniać wode jak będzie ciepła)
Jeśli budyń ostyg to margaryne ucieramy dodając po łyżce zimnego budyniu.
(Najlepiej zrobić budyń po włożeniu 2 tury ciastek lub nawet przed zaczęciem)
Uwielbiam kruche ciasteczka, a te wyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMNIAMI!
OdpowiedzUsuńżałuję, że nie mam cierpliwości do wyklejania babeczek, bo na pewno te są przepyszne1